Waarom koken met een digitaal receptenboek wél goed is

 In Blog

De kans dat je mij in een boekenwinkel tegenkomt is normaal gesproken niet bijster groot. Deze week was dan één van die keren dat ik er wel te vinden was. Mijn jongste nichtje werd 1 jaar, dus dan kom ik graag met een leuk, maar toch praktisch, cadeau aanzetten als een voorleesboek. Aangezien ik er toen toch was ben ik gelijk even bij de receptenboeken gaan spieken. Niet dat ik ergens naar op zoek was, maar een beetje inspiratie kan geen kwaad. Er stond een wat oudere vrouw naast me en op één of andere manier raakten we in gesprek over een receptenboek. Wat begon als gesprek, werd al snel een discussie.

De discussie ontstond vanwege een sticker wat op een receptenboek geplakt zat. ‘Ook verkrijgbaar als eBook’ stond er op. Omdat ze geen idee had wat een eBook was, dacht ze laat ik het die jongeman maar vragen. Ik legde uit wat het was en hoe het in z’n werk ging. Ze keek alsof ze water zag branden. Waarom zou je in hemelsnaam koken vanaf een iPad of, nog erger, je telefoon? Ik probeerde de voordelen nog op te noemen, maar dat was tegen dovemansoren gericht. Ze had een duidelijk standpunt. Koken vanuit een echt receptenboek is toch veel makkelijker én praktischer. Natuurlijk respecteer ik ieder z’n mening, maar is dat wel helemaal waar?

Voordelen recepten eBook

Natuurlijk zullen er altijd voor- en tegenstanders zijn van een recepten eBook, maar dat geldt net zo goed voor een hardcover receptenboek. Het is ook niet mijn bedoeling om het hardcover receptenboek af te kraken, maar er zijn genoeg voordelen op te noemen om een recepten eBook aan te schaffen. Ik noem hieronder 7 voordelen op.

1. Lagere kosten

Het is een feit dat de prijs van een eBook lager ligt dan de prijs van een hardcover. De prijs van een eBook ligt gemiddeld rond de 70% ten opzichte van een hardcover.

2. Kan niet kapot

Je probeert een boek altijd zo netjes mogelijk te houden. Hoe frustrerend is het dan wel niet als je overal ezelsoren tegenkomt? Of nog erger, dat er pagina’s scheuren! Daar heb je met een eBook geen last van.

3. Geen lelijke vlekken meer

Dit sluit mooi aan bij punt 2. Zeker bij receptenboeken is het bijna onvermijdelijk. Vieze vetvlekken die je recepten besmeuren. Zonde en dat krijg je er ook niet meer uit. Dan is je scherm even schoonmaken met een doek een stuk beter.

4. Geen leesbril nodig

Het mooie van een eBook is dat je op de tekst in kunt zoomen. Zeker in het geval van recepten is het makkelijk dat je in één oogopslag ziet wat er moet gebeuren.

5. Geen boekenlegger nodig

Je kent het vast wel. Al die post-its in je receptenboek, zodat je je favoriete recepten weer terug kunt vinden. In het geval een eBook opent je tablet of e-reader de pagina waar je de vorige keer was gebleven.

6. Neemt makkelijk mee

Het meenemen van een tablet of e-reader is nou eenmaal wat makkelijker dan dat je een compleet receptenboek moet meezeulen.

eBook of hardcover

7. Beter voor milieu

Het drukken van een receptenboek kost een hoop papier en inkt. Het gaat natuurlijk niet om een paar stuks, maar vrijwel altijd worden er (enorme) oplages gedrukt. Een flinke belasting voor het milieu! Om een (recepten) eBook te lezen heb je alleen af en toe een beetje stroom nodig.

Een hardcover receptenboek heeft natuurlijk ook zijn voordelen, maar koken vanuit een recepten eBook kan gewoon prima. Ieder huishouden heeft tegenwoordig wel een tablet in huis liggen, dus er is geen reden waarom jij niet zou kunnen koken vanuit een eBook 😉

Wat zijn volgens jou voor- of nadelen voor koken vanuit een eBook?

 

Delen wordt zeer gewaardeerd

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Start typing and press Enter to search