Het maken van een receptenboek (deel 2)

 In Blog

Na het maken van één van de 50 gerechten lag er nog wat uitdagingen op de wacht. Het fotograferen van de gerechten en de tekst en vormgeving. Vooral het fotograferen van gerechten was een onderdeel wat ik vreesde. De enige foto’s die ik altijd maakte waren vakantiefoto’s met m’n telefoon en dat was het. Tot overmaat van ramp begon de tijd ook langzaamaan te dringen. Ik had als doel het receptenboek op 1 oktober af te hebben. Maar ga ik dat wel redden met nog 2 maanden over?

Fotograferen

Voordat ik begon met koken een kleine fotostudio klaargezet met alles erop en eraan. Gelukkig kon ik een geweldig fototoestel (Canon EOS 1300D) lenen, dus aan materiaal geen gebrek. Dat geweldige fototoestel  heeft me ook gered. Het verraste me hoe gemakkelijk het eigenlijk ging. Het enige wat ik deed was het toestel op de automatische stand zetten en de rest ging vanzelf. Even een paar foto’s per gerecht maken en klaar. Alle angst gelukkig voor niks geweest. En het resultaat mag er best wel zijn al zeg ik het zelf.

Mocht je dus zelf ook aan de slag willen gaan met een receptenboek onthoud dan deze tip. Bespaar niet op goede apparatuur, dat bespaart je een hoop ellende en frustratie!

Tekst en vormgeving

Nog 2 maanden de tijd dus voordat het receptenboek online moest komen te staan. Gelukkig had ik de recepten al zo goed als klaar opgemaakt in Word wat een hoop tijd scheelde. Maar onderschatting lag weer op de loer. Het blijft niet alleen bij recepten, maar ook het voorwoord, nawoord, receptenverdeling, foto bewerking, teksten bij de foto’s zetten etc. En elke keer kwam er weer een punt bij. Het werd een complete waslijst aan taken die nog moesten gebeuren. Zoveel zelfs dat de paniek lichtelijk toesloeg. Hoe ga ik het in hemelsnaam in 2 maanden af krijgen?

De Checklist

Checklist maken

Het belangrijkste op zo’n moment is het overzicht krijgen en behouden. Je moet in één oogopslag kunnen zien wat er klaar is en welke punten nog moeten gebeuren. De beste tip die ik ook kreeg van een goede bekende was het maken van een checklist. Stom, waarom heb ik daar zelf niet aan gedacht? De ideale oplossing voor orde in de chaos. Mocht je zelf ooit een receptenboek willen maken dan mag een checklist zeker niet ontbreken! Ik kan je met 100% zekerheid zeggen dat ik zonder het gebruik van een checklist nog niet klaar zou zijn met het receptenboek.

Nakijken van de teksten

Een week voor de deadline van 1 oktober was ik klaar met het receptenboek. Alle teksten waren ingevoerd, de vormgeving was gedaan en de bestanden voor het eBook waren gemaakt. Ik dacht dat ik klaar was tenminste. Het meest frustrerende onderdeel moest namelijk nog komen. Want klopt het tekstueel en grammaticaal allemaal wel? Ondanks dat ik het receptenboek een keer of 80 te heb doorgelezen en verbeterd, leek het me toch verstandig om wat experts hiernaar te laten kijken. Daar heb ik er een paar van in de familie, dus dat was handig!

Maar uiteraard waren er telkens wat foutjes te vinden waar je zelf op een gegeven moment overheen leest. Na een aantal verbeterrondes word je er echt knettergek van trouwens. Het is niet zo dat je even snel de fouten aanpast. Je moet het aanpassen in Word en daarna weer samenvoegen tot een bestand geschikt voor eBooks (PDF en ePub). En zodra je het receptenboek weer volledig in elkaar had gezet, zag je toch weer een fout in de tekst. Frustrerend! Maar uiteindelijk ook weer een goede les, wachten met het samenvoegen totdat je zeker weet dat alles klopt.

Resultaat

Het mag geen verrassing zijn dat 1 oktober niet werd gered. Daarnaast moest de website ook nog worden gemaakt, wat ook weer een extra week tijd in beslag nam. Maar op 17 oktober was het moment daar. Het receptenboek was klaar, de website was klaar dus online gaan maar!

Zoals je hebt kunnen lezen is het maken van je eigen vormgegeven receptenboek niet makkelijk. Er waren ook genoeg moment aanwezig waarbij ik dacht; ‘ik stop hiermee, dit gaat niet lukken’. Gelukkig heb ik doorgezet en iets gemaakt waar ik trots op kan zijn. Geloof me, ik had nooit gedacht dat het me zou lukken, maar het is gelukt. En na het zien van de positieve reacties ben ik blij dat ik ben doorgegaan. Wat ik anders zou doen voor een volgende keer? Meer hulp inschakelen. Dat had me zeker meer tijd opgeleverd.

Op dit moment is Wintersport op je bord alleen nog beschikbaar in digitale vorm, maar het doel is om er binnen afzienbare tijd ook een hardcover van te maken. Dat zal ik dan maar niet alleen gaan doen. 😉

 

Delen wordt zeer gewaardeerd

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Start typing and press Enter to search

De keuken van Wintersport op je bord