Het maken van een receptenboek (deel 1)

 In Blog

De grootste uitdaging ging maart dit jaar beginnen. Het idee voor het receptenboek was er, nu de uitvoering nog. Maar hoe doe je dat en hoe begin je? Natuurlijk heb ik wel eens een receptenboek van binnen gezien, maar gaat het me lukken om ook zoiets te maken. Zonder hulp. Daar kom je uiteindelijk maar op één manier achter. De sprong in het onbekende diepe gat kon gaan beginnen. 

Naam en logo

Het belangrijkste was het bedenken van een goede naam (titel) en bijpassend logo. Het moest een naam worden welke niet te lang was, makkelijk te onthouden en natuurlijk de ‘lading dekken’. Na een korte brainstormsessie kwam deze naam eruit: Wintersport op je bord. Een naam die wat mij betreft aan alle drie de criteria voldoet. Dat viel dus nog reuze mee.

Het logo werd een ander verhaal. Ik vond het belangrijk dat wintersport en eten samenkwamen in een logo. En dat was nog best lastig om te bedenken. Na een gigantische hoeveelheid probeersels is het onderstaande logo eruit gekomen:

Wintersport op je bord

Als je kijkt naar de vorm van het logo doet het je denken aan een berg. De kleuren blauw, rood en zwart aan de skipistes en het mes, de vork en de lepel aan eten. Perfect!

Dit heb je nodig voor een receptenboek

Ik kon nu echt gaan beginnen met het receptenboek. Ik wil je graag even laten zien wat er precies nodig was voor het maken van een digitaal receptenboek. Mocht je het zelf ook van plan zijn dan heb je dit minimaal nodig:

  • PC/Laptop
  • Tekstverwerkingsprogramma (bijvoorbeeld Word)
  • Photoshop (ik gebruikte zelf Adobe Photoshop Elements 11)
  • Recepten
  • Een goed fototoestel met eventueel kleine fotostudio
  • PDF-lezer (Adobe Acrobat)
  • Programma voor samenvoegen PDF-bestanden (ik gebruikte zelf Small PDF.com)
  • Programma voor omzetten PDF-bestanden naar ePub-bestanden (ik gebruikte zelf PDFMate)
  • Geduld en doorzettingsvermogen

Vooral het laatste punt komt regelmatig terug kan ik je vertellen.

De recepten 

Een receptenboek zonder recepten is geen receptenboek. De eerste stap was dus duidelijk. Omdat ik, gelukkig, nou eenmaal van wintersportgerechten houdt heb ik in de loop der jaren al een aantal recepten hiervan verzameld. Een meevaller! Maar meer dan 12 had ik er niet. Een aantal wat voor een receptenboek wat aan de lage kant is.

Omdat ik niet zomaar wat recepten in het boek wilde hebben, heb ik zo veel mogelijk de originele wintersport recepten verzameld. Recepten van de 5 bekende Alpenlanden voor voldoende variatie. Daarmee kon het grote vertalen beginnen, want originele recepten vind je alleen in het land van herkomst. Het vinden, vertalen en uitwerken van de recepten duurde uiteindelijk zo’n 3 maanden. Helaas langer dan ik had verwacht.

Koken en planning

Ik hoopte daarna wat tijd met koken in te kunnen halen. Koken was ook noodzakelijk. Niet alleen voor de foto’s, maar het is ook de enige manier om te ontdekken of je recepten kloppen. Op het moment dat het in Nederland hoogzomer werd ging ik beginnen met het maken van winterse gerechten. Over perfecte timing gesproken!

De keuken van Wintersport op je bord

De plek waar alles gebeurde.

Nu ben ik van huis uit geen keukenprins, dus ik had echt geen idee of ik dit tot een goed einde zou brengen. Daarnaast was mijn planning ook wat aan de optimistische kant. Ik had gedacht dat ik 5 gerechten per dag zou kunnen maken. Er lagen 50 recepten in totaal op me te wachten, dus 10 dagen fulltime koken moest voldoende zijn. Die 10 dagen werden 30 dagen door wat ‘kleine’ tegenslagen. Mocht je zelf het idee hebben om een receptenboek te maken, wees dan iets minder optimistisch met de planning zoals ik het had. Het wil namelijk nog wel eens gebeuren dat er een gerecht mislukt, waardoor je planning in de soep loopt. Daar kwam ik na dag 1 in de keuken al achter. Het is goed dat pannen niet kunnen praten ;-).

Hier lees je over deel 2 van het maken van het Wintersport op je bord receptenboek.

 

Delen wordt zeer gewaardeerd

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Start typing and press Enter to search

KaiserschmarrnMaken van receptenboek